Cytrynowe serniczki na zimno

Wiosna chyba zagościła już u nas na dobre. Jest ciepło, słonecznie i nic, tylko spędzać wolny czas na świeżym powietrzu. Można jeździć na rowerze, poczytać książkę na ławce w parku lub po prostu zorganizować piknik. Wyjątkowe wydarzenie dla całej rodziny, grupy przyjaciół czy zakochanej pary!
Majówka już niedługo, a więc nawet zapracowane osoby powinny znaleźć chwilę, by pojechać na łąkę i miło spędzić czas.
Jak poprawnie zorganizować taki wyjazd? Dla początkujących, ale i nie tylko, polecam inspirująco- poradnikowy artykuł publikowany w magazynie Westwing, gdzie znajdziecie najpotrzebniejsze informacje.

Jak zabezpieczyć się od niechcianych gości, o czym pamiętać pakując swój kosz piknikowy, a także jakie menu przygotować? Na te i wiele innych pytań znejdziecie odpowiedzi właśnie tam. Jest to tylko jeden z wielu poradników, które możecie znaleźć na stronie www.westwing.pl

babkazebra-00149

W dzisiejszym wpisie chciałabym Wam zaproponować moją propozycję na taką imprezę. Cytrynowy serniczek na zimno podany z lemon curd i świeżymi owocami. Co wy na to? Można go przygotować w słoiczku, co zdecydowanie pomoże w transporcie.

Serniczek jest z dodatkiem żelatyny, jednak nie chciałam by był on mocno zastygnięty, ale by konsystencją bardziej przypominał piankę. Według moich domowników – udało się! 😉

babkazebra-00135

Przepis (na ok. 5-6 niewielkich słoiczków):

  • 400 g śmietanki kremówki
  • 500 g serka homogenizowanego
  • czubata łyżka żelatyny
  • lemon curd (przepis TUTAJ)
  • świeże owoce do dekoracji
  • opcjonalnie cukier puder

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia na około 10-15 minut. Po tym czasie wstawiamy szklankę do mikrofali na około 30 sekund, by żelatyna się rozpuściła.

W misce ubijamy schłodząną śmietankę na sztywno. Dodajemy serki, a następnie 3 łyżki lemon curdu. Opcjonalnie można dosłodzić cukrem pudrem, jednak ja zrezygnowałam z tej opcji. Lemon curd z mojego przepisu jest wystarczająco słodki. 😉

Następnie dodajemy do masy żelatynę metodą trzystopniową!
Do szklanki z rozpuszczoną i przestudzoną żelatyną dodajemy łyżkę masy serowej i dokładnie mieszamy do połączenia. Dodajemy kolejną łyżkę i dokładnie rozprowadzamy. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy powoli, strużką do masy serowej, nie zaprzestając miksowania, do całkowitego połączenia mas.

Ważne jest, by nie było zbyt dużego szoku temperatur pomiędzy masą sernikową, a żelatyną!!!

Tak przygotowaną masę przelewamy do słoiczków, szklanek lub pucharków. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc.

Wierzch dekorujemy pozostałym kremem lemon curd i świeżymi owocami.

Smacznego! 😉

babkazebra-00143

babkazebra-00147

babkazebra-00139

/ wpis zawiera lokowanie produktu /

4 myśli nt. „Cytrynowe serniczki na zimno”

  1. Koniecznie muszę jakoś niebawem spróbować! Może mi się uda, chociaż na ogół jestem kompletnym beztalenciem w gotowaniu i przygotowywaniu jedzenia. Plus za przepiękne zdjęcia! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *