Tort różano- malinowy (ombre cake)

Walentynki, Dzień Kobiet, urodziny… każdy moment jest dobry by zrobić lub zjeść pyszne ciasto, a najlepiej jeśli jest to tort! 🙂

Ciacho, które widzicie w tym wpisie miało być właśnie takie bez okazji, ale jakoś tak się przypadkowo zbiegło z Dniem, w którym świętują Panie. 😉 Ja jednak przygotowałam je, by trochę ubarwić szaro – burą pogodę za oknem, pozbyć się ponurego nastroju i by być z siebie bardzo dumną, bo „ombre cake” był jednym z moich celów do osiągnięcia. Prawda, że wyszedł cudowny? Jak przetestowałam, wcale nie jest trudny do zrobienia, a efekt zachwyci każdego.

makarons-00013

Lekko perfumowany, różany krem, konfitura malinowa i delikatny, jasny biszkopt. Jeśli takie smaki lubicie, to ten tort przypadnie Wam do gustu. Do tego minimalna dekoracja z kwiatów i zachwyt bliskich murowany. 😉

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier. Ubijamy jeszcze chwilę, a następnie dodajemy żółtka jedno po drugim. Następnie dodajemy obie przesiane mąki i delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia.

Ciasto rozlewamy po równo do dwóch blaszek* o średnicy 21cm wyłożonych papierem do pieczenia tylko od spodu. Pieczemy w rozgrzanym do 180st.C piekarniku przez 25 minut.
Po wyjęciu odstawiamy ciasta do ostygnięcia i dopiero wtedy oddzielamy biszkopty ostrym nożem od krawędzi blachy.
Oba przecinamy na pół, tak, by łącznie powstały 4 blaty.

 * Jeżeli nie macie dwóch blaszek w tym samym rozmiarze, upieczcie najpierw jeden, a potem drugi biszkopt dzieląc powyższe składniki na pół.

Składniki na krem:

  • 750 ml śmietanki kremówki (mocno schłodzonej)
  • 500 ml serka mascarpone (mocno schłodzonego)
  • łyżka wody różanej
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej)
  • dodatkowo różowy barwnik (w proszku lub paście)Składniki na krem powinny być mocno schłodzone. Wszystkie umieszczamy w misie miksera (oprócz barwnika) i ubijamy aż do otrzymania gęstego, jednolitego kremu.

Składniki na poncz:

  • 2/3 szkl. przegotowanej zimnej wody
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1/3 szkl. soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
    + dodatkowo konfitura malinowa do przełożenia tortu (ok. 240g)

WYKONANIE:

Na środek patery wykładamy łyżeczkę kremu i umieszczamy pierwszy blat biszkoptowy (zapobiegnie to przesuwaniu się ciasta). Nasączamy dokładnie ponczem, smarujemy konfiturą malinową i wykładamy część kremu. Kładziemy kolejny blat i powtarzamy wcześniejsze czynności. Na ostatni blat również wykładamy krem.

Pozostały krem dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy odrobinę różowego barwnika, do drugiej o połowę mniej. Mieszamy. Ostatnią część zostawiamy białą.

Różowy krem wykładamy na bok tortu – najciemniejszy na dole, jaśniejszy po środku i biały na górze. Wyrównujemy gładkim nożem, tak, by kolorowe warstwy na siebie nachodziły.

Opcjonalnie dekorujemy świeżymi kwiatami – końcówki kwiatów zabezpieczamy folią spożywczą!!!

Tort przechowujemy w lodówce.

Smacznego! 😉 

makarons-00026

makarons-00031

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *