Ciastka brownie z solą morską

makarons-00078

Jeśli miałabym wymienić ulubioną słodkość, byłaby to zapewne czekolada, a jeśli ulubiony wypiek – to na chwilę obecną będą to ciasteczka a’la brownie. Mocno czekoladowe, miękkie w środku z delikatnie chrupką, popękaną skorupką. Jest to wypiek, który poprawia nastrój i pozwala mi się rozchmurzyć w gorsze dni. Wyciągnie z każdej opresji, gwarantuję! 🙂

makarons-00080

No a o co chodzi z tą solą morską? Dużo osób, którym opowiadałam o tych ciasteczkach od razu krzywiło miny na myśl o dodatku soli. Jednak po spróbowaniu, każdy zmieniał zdanie i był zachwycony tym połączeniem. Czekolada i sól morska jest cudowna! Kojarzycie czekoladę marki Lindt o smaku „see salt”? Albo próbowaliście kiedyś solonego karmelu? Jeśli na któreś pytanie odpowiedzieliście tak, to chyba nie muszę Wam dalej tłumaczyć. A jeśli nadal się zastanawiacie… no cóż! Nie pozostaje Wam nic innego jak zrobić ciastka brownie i przekonać się o tym na własnej skórze.

makarons-00057 makarons-00087-2

Składniki (na około 25 ciastek):

  • 395 g ciemnej czekolady (min. 70% zawartości kakao)
  • 50 g masła (niesolonego)
  • 4 jajka
  • 270 g brązowego cukru
  • 120 g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • sól morska (najlepiej z młynka) do posypania ciasteczek

Czekoladę i masło rozpuszczamy. Najlepiej w mikrofalówce (co 30 sekund wyjmujemy miseczkę i mieszamy – tak około 6 razy!) lub rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miseczkę ustawiamy na garnku z wrzącą wodą, tak, by nie dotykała wody i co jakiś czas mieszamy). Odstawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie ubijamy jajka z brązowym cukrem przez około 10 minut. Do powstałej, jajecznej masy dodajemy płynną czekoladę i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Następnie odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, aż masa zgęstnieje. Po tym czasie, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia porcje z ciasta. Najlepiej to zrobić za pomocą łyżki do lodów. Wtedy ciastka będą miały ładny, okrągły kształt, ale jak najbardziej możemy zrobić to za pomocą zwykłej łyżki.

Ciastka delikatnie rozpłaszczamy ręką i posypujemy wierzch solą morską.
Pieczemy przez około 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st.C. Gotowe ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia.

LINK DO FILMU

Smecznego! 😉

makarons-00078

4 myśli nt. „Ciastka brownie z solą morską”

  1. Brzmi cudownie i właśnie się za nie zabieram, ale mam pytanie- brązowy cukier dodać w tym samym czasie co mąkę? 🙂 może źle czytam, ale nie mogę znaleźć tej informacji w opisie 🙂

    1. Ups! Rzeczywiście gdzieś zostało to pominięte! Jajka ubijamy razem z cukrem i dalej postępujemy według przepisu. 😉
      Już naprawiam błąd, dzięki wielkie za czujność! Mam nadzieję, że ciastka Ci posmakują. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *