Babka zebra

W tym roku byłam odpowiedzialna za wszystkie słodkości na stole Wielkanocnym, a z racji tego, że święta obchodziliśmy u mnie, musiałam się nieźle napracować. Wyszło bardzo słodko, karmelowo i przede wszystkim – na bogato!

Standardowo był zeszłoroczny mazurek cytrynowy z bezą opalaną, który notabene zachwycił wszystkich, a także klasyczny mazurek kajmakowy. Do tego ciasto marchewkowe i… babka. Babka zebra!

Nie wiem czy w Waszym dzieciństwie też pojawiało się to ciasto, ale ja pamiętam je z czasów szkoły podstawowej, kiedy czasami pojawiało się na podwieczorek. Ale! Dostawały je tylko dzieci, które miały karteczki obiadowe przy sobie. Nie masz karteczki, podwieczorek przepada! Czy to ciasto, czy batonik, zawsze było żal, gdy wszyscy wokoło jedli łakocie, a ja zapominalska jadłam kartofle.
Dlatego w te święta upiekłam zebrę, by przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. 😉

image1

Babka wyszła obłędna – mięciutka, oblana karmelową polewą i ozdobiona marcepanowymi jajeczkami. Smakowała każdemu!

Zdradzę Wam również, że było to pierwsze ciasto od bardzo, baaardzo dawna, które wylizywałam na surowo, a zazwyczaj tego nie robię i krzyczę na wszystkich moich domowników, gdy podjadają resztki z miski. Tym razem uległam sama! Biała masa miała piękny aromat, dzięki dodatku ekstraktu waniliowego, a ciemna masa smakowała kawą i kakao.

babkazebra-00114

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 i 1/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 340 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. wody

Na początku przygotowujemy blaszkę do babki. Najlepierw natłuszczamy masłem, a następnie obsypujemy bułką btartą lub mąką. Odstawiamy na bok.

Przyszykowujemy 3 miski. Do pierwszej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy na bok.
W kolejnej misce mieszamy 1/4 część cukru, kakao, kawę i wodę. Mieszamy do połączenia. Odstawiamy.
W trzeciej misce ubijamy roztopione masło z cukrem przez 1 minutę. Dodajemy esktrakt waniliowy. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim. Miksujemy, aż masa będzie miała jasny kolor i będzie puszysta.
Na niskich obrotach dodajemy naprzemiennie składniki sypie z pierwszej miski i mleko (1/3 mąki, odrobina mleka, 1/3 mąki itp.).

Część powstałej masy przekładamy do miski z kawą i kakao. Polecam dodać nieco mniej niż połowe jasnej masy. Dokładnie mieszamy do połączenia.
Gdy mamy już przygotowane dwa kolory ciast, nagrzewamy piekarnik do 180 st.C.
Naprzemiennie kolorami wykładamy ciasto do blaszki, tak jak na zdjęciu poniżej.

Pieczemy zebrę przez około 55-65 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu, odstawiamy gorącą babkę na 20 minut zanim wyjmiemy ją z formy. Po wyjęciu, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Podajemy z cukrem pudrem lub polewą. Ja zrobiłam polewę karmelową, żeby było jeszcze bardziej słodko, wykorzystując pozostały po mazurkach kajmak i odrobinę śmietanki kremówki (rozpuściłam je w garnku).

Smacznego! 😉

babkazebra-3

babkazebra-6

babkazebra-1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *