Różane makaroniki z białą czekoladą i maliną

 To już dziś – Walentynki! Przyszykowaliście dla bliskich Wam osób coś od serca? Ja, tak jak mówiłam w ostatnim poście, postanowiłam przygotować makaroniki. Wymyśliłam, że będą różowe i urocze, tak, by było widać z jakiej okazji są podarowane. I myślę, że chyba wyszło, co? Jak tak dłużej na nie patrzę, to tym bardziej myślę, że takiego prezentu Bartek się ode mnie nie spodziewa. Dlatego też post wstawiam dopiero dzisiaj, bo wiem, że nie zdąży tu zajrzeć przed naszym spotkaniem. A jakby ktoś się zastanawiał, to zdradzę, że idziemy do restauracji „Sztuka Mięsa”. Za niedługi czas, na pewno opiszę Wam to miejsce, bo jest warte polecenia.Póki co, zapraszam na dawkę różu i słodyczy. Tak jak w poprzednim wpisie, zamieszczam wskazówki jak poprawnie przygotować makaroniki. Jeśli zechcecie zmierzyć się z tym zadaniem, to koniecznie prześlijcie mi swoje dzieła, bo jestem ciekawa jak wyszły. Tymczasem życzę Wam dużo miłości na cały najbliższy rok!

makarons-09949

CO WARTO WIEDZIEĆ ZANIM PRZYSTĄPICIE DO DZIAŁANIA:

  1. Białka na makaroniki muszą odstać minimum 24 godziny w temperaturze pokojowej (dopiero gdy będą „starsze” odmierzamy potrzebną ilość, ponieważ na pewno nieco odparują).
  2. Białka miksujemy w szklanej misce ponieważ nie powstaje na nich tłuszczowy filtr, który może przeszkodzić w ubiciu piany.
  3. Bardzo ważne jest przestrzeganie proporcji!!! Wszystkie sypkie składniki należy dokładnie przesiać minimum 2 razy.
  4. Kolejną ważną sprawą jest dokładne wysuszenie makaroników! Wpływa to na smak i wygląd ciasteczek. Wilgotny środek i chrupka skorupka, a także „falbanka/stopka” u dołu ciasteczek – tak powinny się prezentować idealne francuskie macarons. 😉
  5. Należy dobrze poznać swój piekarnik. U mnie pieczenie trawało dokładnie 8 minut, u Was może być nieco dłużej.

makarons-09940

Składniki (na około 12-14 ciasteczek):

  • 66 g białek (z około dwóch dużych jajek)
  • szczypta soli
  • 75 g białego cukru
  • 125 g cukru pudru
  • 50 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)

Migdały z cukrem pudrem przesiewamy dwa razy przez sitko i odstawiamy na bok. W szklanej misce ubijamy na sztywno odstałe białka (w temperaturze pokojowej) z solą. Do ubitej piany dodajemy biały cukier i miksujemy przez około 10 minut, aż masa będzie gęsta i lśniąca, a cukier dokładnie się rozpuści. Na tym etapie możemy dodać wybrany barwnik, który zabarwi masę (pamiętajcie, że po upieczeniu kolor ciasteczek zblednie). Następnie partiami dodajemy przesiane migdały z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy szpatułą.
Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na niewoskowany papier do pieczenie wyciskamy makaroniki o średnicy około 3 cm (makaroniki jeszcze się rozleją). Delikatnie stukamy blaszką o blat by wyrównać powierzchnię ciasteczek. Odstawiamy w suche miejsce do wysuszenia (na około 1 godzinę). Po tym czasie delikatnie dotykamy makaroników, by sprawdzić czy wytworzyła się skorupka. Jeśli nie kleją się do palców, możemy zacząć piec. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150st.C przez około 8-12 minut (swoje piekłam równo 8 minut).
Po upieczeniu studzimy ciasteczka i zabieramy się za przygotowanie kremu.

Składniki na krem (na podwójną porcję ciasteczek):

  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki wody różanej
  • maliny
  • opcjonalnie cukrowe serduszka

Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofali. Gdy będzie płynna, ale nie gorąca, łączymy ją z mascarpone (mieszamy łyżką!). Część czekolady możemy zostawić do dekoracji ciasteczek. Następnie dodajemy wodę różaną i delikatnie mieszamy, aż wszystko się połączy. Przekładamy krem do szprycy i wyciskamy na jadną stronę wystudzonego ciasteczka. Do środka wkładamy malinę i przykrywamy (bardzo delikatnie dociskając, by nie połamać ciasteczek) drugą skorupką. Opcjonalnie dekorujemy z wierzchu białą czekoladą i cukrową posypką.

Smacznego! 😉

makarons-09955

makarons-09938

Jedna myśl nt. „Różane makaroniki z białą czekoladą i maliną”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *