Churros

Już niedługo, bo dokładnie 4 lutego będziemy obchodzić Tłusty Czwartek. Czas, kiedy można (a nawet trzeba 😉 ) porzucić wszelkie diety na rzecz tłustych pyszności t.j. pączki, faworki, eklerki, ptysie, a także churros. Na blogu znajdziecie już moją recepturę na ptysie (TUTAJ), a tymczasem zapraszam Was po przepis na przysmak prosto z Hiszpanii.

Churros często podawane są na śniadanie, na słodko, razem z gorącą czekoladą, dulce de leche lub po prostu obsypane w cukrze pudrze. Smaży się je na głębokim oleju, ale można je także upiec w piekarniku. Wypróbowałam obie opcje i…mimo większej kaloryczności, preferuję smażone i takie będę Wam również polecać. 😉

A tak przy okazji, znacie jakieś fajne przepisy na pączki?

glutenfreebrownie-09650 glutenfreebrownie-09644 

Składniki:

  • 1 szkl. wody
  • 115g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • olej do smażenia
  • 1/4 szkl. cukru pudru
  • łyżka cynamonu
  • tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej

W średniej wielkości garnku gotujemy wodę, masło, ekstrakt, cukier, sól i gotować, aż wszystko się rozpuści. Do wrzątku wsypujemy mąkę z cynamonem i energicznie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Przytrzymujemy je jeszcze przez 2 minuty w garnku (cały czas mieszając by się nie przypaliło). Zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy ciasto do ostygnięcia.

Gdy masa ostygnie, dodajemy jajka, jedno po drugim i mieszamy łyżką, aż ciasto będzie gładkie i jednolite (zajmie to kilka minut).

Olej rozgrzewamy do 175 st.C.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskamy churros do gorącego oleju. Najlepiej gdy będą miały długość około 10-12 cm (odcinamy ciasto nożem), ale możecie zrobić także dłuższe zawijasy. 😉
Churros smażymy około 2 minuty z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmujemy i odsączamy na papierze.

Gotowe churros obsypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podajemy z rozpuszczoną czekoladą (czekoladę najlepiej rozpuścić w mikrofiali, można dodać odrobinę kremówki by była bardziej płynna).

Smacznego! 😉

glutenfreebrownie-09634

Jedna myśl nt. „Churros”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *