Brownie z kaszy jaglanej

Kilka dni temu moja klasa organizowała w szkole kiermasz ciast, a zebrane pieniądze przeznaczyliśmy na zakup potrzebnych rzeczy dla jednej z rodzin biorącej udział w programie Szlachetna Paczka. Na tą okazję przygotowałam bezglutenowe brownie i babeczki cynamonowe.
Ten pierwszy wypiek tak Wam posmakował, że musiałam upiec je jeszcze raz na potrzeby bloga. 😉 Niestety, światło nie sprzyja ostatnio robieniu zdjęć, dlatego tak długo zwlekałam z publikacją tego posta! Mam jednak nadzieję, że wszyscy zainteresowani przepisem, nie mają mi tego za złe. 

Wracając jeszcze do Szlachetnej Paczki, namawiam by pomagać innym, zwłaszcza teraz, w okresie świąt, kiedy ludzie (a także zwierząta!) potrzebują naszej pomocy najbardziej!
Zorganizowanie zbiórki żywności, nakarmienie bezdomnego kota, oddanie niepotrzebnej, za małej i kurzącej się na dnie naszej szafy odzieży lub cokolwiek innego! Dla nas to tylko mały gest, a niektórym naprawdę może to poprawić komfort życia!!! 🙂

glutenfreebrownie-3

Składniki na ciasto:

  • 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. maślanki
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 3/4 szkl. zwykłego cukru
  • 3/4 szkl. kakao
  • 6 jajek

Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce i blendujemy ręcznym blenderem (powstała masa będzie bardzo płynna).

Blaszkę o średnicy około 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy naszą czekoladową masę. Pieczemy w 180st.C przez 1godz.-1godz.15min. aż ciasto się zetnie i popęka z wierzchu. Po potrząśnięciu, masa nie powinna być płynna, ale taka „galaretowata”.
Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na około 3-4 godziny)!

Ciasto możemy polać czekoladą lub obsypać cukrem pudrem.


Składniki na polewę:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szkl. śmietany 30%

Śmietanę wlewamy do garnuszka i podgrzewamy, ale nie gotujemy! Gdy kremówka będzie już ciepła, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, a następnie zostawiamy do przestygnięcia. Gdy czekolada zacznie robić się gęsta, wylewamy ją na gotowe ciasto!

Smacznego! 😉

glutenfreebrownie-2

glutenfreebrownie-4

4 myśli nt. „Brownie z kaszy jaglanej”

  1. Prezentuje sie bardzo apetycznie 🙂
    Sama jestem fanką ciast z kaszy, robiłam już brownie z kaszy gryczanej i „sernik” na zimno z jaglanej. Na pewno wypróbuję też Twój przepis, bo bardzo mi sie podoba 🙂
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *