Szarlotka orzechowa

Szarlotka, to jedno z najpopularniejszych polskich ciast! Jak to się stało, że nie było jeszcze na nią przepisu na mojej stronie, podczas dwóch lat prowadzenia bloga? Nie mam pojęcia! Być może, wpływ na to miała moja alergia na jabłka i niechęć do pieczenia czegoś, czego później nie mogę spróbować. Tym razem jednak się przełamałam i zjadłam jeden, mały kawałek poniższego ciasta, ponieważ tak pięknie pachniało, że nie mogłam się powstrzymać.

Warto wspomnieć, że to nie jest taki zwykły, zwyczajny jabłecznik! W skład tego bardzo aromatycznego ciasta wchodzi kruchy, cynamonowy spód i nadzienie z jabłek, orzechów włoskich, suszonej żurawniy i… masła orzechowego!

Czy to nie brzmi zachęcająco? 😉
applepie-09217

Składniki:

  • 210 g mąki pszennej
  • 130 g zimnego masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 kg jabłek
  • 2- 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. żurawiny
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki cukru brązowego

Na początku przygotowujemy kruchy spód. W misce mieszamy mąkę, cukier puder, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Dodajem zimne, pokrojone w kostkę masło i wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i wszystko sprawnie zagniatamy. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

W tym czasie, zabieramy się za przygotowanie farszu.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy cukier. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by jabłka się nie przypaliły! Po około 5 minutach, dodajemy masło orzechowe i dokładnie wszystko mieszamy. Gotujemy jeszcze przez chwilę, zdejmujemy z gazu i dodajemy cynamon, orzechy i żurawinę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do okrągłej formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (o średnicy 21cm), także na boki, do około 3/4 wysokości. Na spód ciasta wysypujemy równomiernie odrobinę bułki tartej i przekładamy ostudzone jabłka. Resztki ciasta ponownie rozwałkowujemy i wycinamy paski, którymi udekorujemy górę.

Kratkę smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180st.C. piekarnika i pieczemy około 1 godzinę. Gdyby wierzch zbyt mocno się rumienił, możemy przykryć ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Przed podaniem, posypujemy wystudzone ciasto cukrem pudrem.

Smacznego! 😉

applepie-09194

applepie-09133

Jedna myśl nt. „Szarlotka orzechowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *