Batoniki zbożowe

O batonach musli myślałam już od dłuższego czasu! Znalazłam bardzo fajny przepis w książce Nigelli i chciałam go wypróbować, ale z racji braku niektórych składników w domu, postanowiłam nieco zmienić recepturę i tak powstały poniższe, zbożowe kąski.

Nie dość, że zdrowe, to dodatkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Jedynie czas oczekiwania (pieczenia) trwa dość długo, bo około godziny. Dlatego najlepiej przygotować je dzień wczęśniej, przed planowaną konsumpcją. 😉 Batony są świetne na śniadanie lub jako przekąska do szkoły. 

Jeśli chcemy, by były słodsze, to możemy dodać mleko słodzone. Myślę, że kaloryczność, aż tak bardzo nie wzrośnie, a według mnie, smakują lepiej. 😉

batonmusli-09337

Składniki (na około 16 batonów):

  • puszka mleka skondensowanego (polecam słodzone, ale niskosłodzone też się sprawdzi)
  • 250 g płatków owsianych
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g całych migdałów
  • 100 g suszonej żurawiny

Piekarnik nagrzewamy do 130 st.C. Blaszkę o wymiarach 23cm x 33cm wykładamy papierem do pieczenia i zabieramy się za przygotowanie batonów.
Do miski wsypujemy płatki, pestki, migdały i żurawinę. W garnuszku podgrzewamy mleko skondensowane. Następnie zalewamy mlekiem ziarna i bakalie i dokładnie mieszamy.

Gotową masę zbożową wykładamy na blachę i wyrównujemy powierzchnię ręką w foliowej rękawiczce. Pieczemy przez około 1 godzinę, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawimay. Po 15 minutach kroimy masę na 16 batonów i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Batony możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.

Smacznego! 😉

batonmusli-09360

batonmusli-09329

batonmusli-09345

2 myśli nt. „Batoniki zbożowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *