Dyniowe brownie

Sezon dyniowy w pełni, dlatego jak też możecie się domyśleć, kolejny przepis będzie właśnie z jej udziałem! Do tego wszystkiego czekolada i mamy ciasto idealne na jesienne wieczory – dyniowe brownie!

Odkąd tylko zobaczyłam w okolicznym warzywniaku dynie, w mojej głowie zrodziło się kilkanaście pomysłów na jej zastosowanie! Dotychczas, na moim blogu mogliście ją znaleźć w ciastkach (TUTAJ i TUTAJ). W tym roku, zamierzam zdecydowanie rozszerzyć kategorię z dyniowymi przepisami, mam nadzieję, że mi się uda! 😉

Ciacho rozpływa się w ustach, jest wilgotne, dokładnie takie jak powinno być brownie. Niestety, troszkę nie wyszedł mi wzór na górze – miały to być takie „esy floresy” powstałe z resztek ciasta, ale za mało sobie odłożyłam czekoladowej masy.
Ciacho robiłam w blaszce 20×30, ale możecie użyć nieco mniejszej. Ciasto wyjdzie wtedy wyższe. 😉

pumpkinbrownie-09019

Składniki na masę dyniową:

  • 1 szkl. dyniowego puree (jak zrobić puree zajrzyjcie TUTAJ)
  • 250 g serka śmietankowego (ja użyłam naturalnego serka Twój Smak, ale sprawdzi się także mascarpone lub philadelphia)
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szkl. cukru

Wszystkie składniki delikatnie mieszamy łyżką, aż powstanie jednolita konsystencja. Odstawiamy.

Składniki na masę czekoladową:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 115 g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
W kąpieli wodnej lub mikrofali roztapiamy masło z czekoladą. Następnie dodajemy cukier i kolejno wbijamy jajka, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao i miksujemy na niskich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita.

Przelewamy 2/3 ciasta do wysłanej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20×30 lub mniejszej. Ciasto jest dość gęste, dlatego musimy mu pomóc rozlać się po całym dnie. 😉
Następnie na górę wylewamy masę dyniową. Na wierzchu robimy kleksy z pozostałej masy czekoladowej i tworzymy finezyjne wzorki przy pomocy wykałaczki.

Ciasto wstawiamy do piekarnika na 30 minut (jeżeli użyliście mniejszej blaszki, możecie wydłużyć czas pieczenia o 5-10 minut). By sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, delikatnie potrząsamy blaszką. Jeżeli masa jest ścięta, możemy wyjmować.

Odstawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można je jeszcze włożyć na około 1-2 godziny do lodówki, by lepiej się kroiło.

Smacznego! 🙂

———————————————————–

Przypominam także o AKCJI WYMIANY DŻEMÓW, którą niedługo będzie miała swój koniec. Po szczegóły zajrzyjcie TUTAJ ! 😀

pumpkinbrownie-09044

pumpkinbrownie-09104

pumpkinbrownie-09020

pumpkinbrownie-09063

Jedna myśl nt. „Dyniowe brownie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *