Tartaletki z białą czekoladą i owocami

Śniło Wam się kiedyś coś pysznego, a kiedy się obudziliście, mieliście niesamowitą ochotę i musieliście to zjeść? Ja mam tak bardzo często. Właśnie dzięki takim snom znajduję inspirację na bloga.. Pinterest oczywiście też jest przeze mnie często przeszukiwany, ale to właśnie wizja, która zrodzi mi się w głowie ma największe znaczenie w powstawaniu kolejnych wpisów na blogu.

Tym razem padło na tartaletki z ganache z białej czekolady i sezonowymi, świeżymi owocami. Były pyszne i wcale nie aż takie słodkie jak mogło by się wydawać. Dzięki kruchemu spodowi i świeżym (kwaskowatym) owocom smaki się dopełniają i zabijają słodycz.
Ja postanowiłam zrobić małe tarty, bo wszystko co małe jest słodkie i urocze. 😉 Niemniej jednak, z poniższego przepisu możecie zrobić też tartę o średnicy 28 cm.

Podczas przygotowywania tych słodkich maleństw zaczęłam bawić się telefonem i stworzyłam kilka krótkich filmików. Złączyłam je i tak oto, jak zejdziecie niżej, możecie obejrzeć moje wypociny… Nie jest to oczywiście jakaś niesamowita produkcja, ale spodobało mi się to na tyle, że może przy kolejnych przepisach powstanie coś bardziej ambitnego 😉

tartaletki-00107

Składniki na spód:

  • 250 g mąki
  • szczyptka soli
  • 70 g cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • opcjonalnie łyżka zimnej wody

Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy sól, a następnie pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Całość siekamy nożem. Dodajemy żółtko i wszystko sprawnie zagniatamy. Jeżeli jest taka potrzeba, możemy dodać zimną wodę.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wałkujemy. Wykładamy foremki na tartaletki lub jedną dużą formę na tartę.
Ponownie wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub kulkami ceramicznymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i pieczemy przez 15 minut. Następnie zdejmujemy obciążenie, zmniejszamy ogień do 150 st.C i dalej pieczemy przez około 10-15 minut, aż ciasto się zarumieni.
Gotowy spód wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

Składniki na nadzienie:

  • 250 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 20 g masła
  • sezonowe owoce do dekoracji

Śmietankę podgrzewamy w garnuszku, zdejmujemy z palnika, a następnie dodajemy masło i połamaną czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż się roztopi i odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięca (ale nie do lodówki). Gdy czekoladowe nadzienie ostygnie i trochę stężeje, wypełniamy tartaletki i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ozdabiamy sezonowymi owocami.

Smacznego! 😉

tartaletki-00095

tartaletki-00097

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *