Kokosowe pancakes

Czy wspominałam Wam o moim szale zakupów w galerii Bałtyckiej podczas pobytu w Gdańsku? Jak na blogerkę kulinarną przystało, zamiast na ciuchy czy kosmetyki, wydałam pieniądze na jedzenie i przybory kuchenne… 😛 Wtedy także zakupiłam mąkę kokosową w sklepie „Kuchnia Świata”! No daję słowo, że gdyby w Białymstoku otworzył się taki sklep, to byłabym jego stałym bywalcem!

No a jak już kupiłam m.in. tą cudowną mąkę kokosową, to pojawił się problem, co z nią zrobić. Długo się zastanawiałam, rozmyślałam i postanowiłam część przeznaczyć na placuszki kokosowe, bo miałam ochotę zjeść takie na śniadanko. 😉 Tak strasznie burczało mi w brzuchu gdy robiłam zdjęcia, ale zdecydowanie warto było chwile na nie poczekać!

Placuszki wyszły bardzo delikatne dzięki dodatku serka ricotta i świetnie smakowały z lekko kwaśną konfiturą (w moim przypadku porzeczkowo- jeżynową) i świeżymi owocami.

cocopancake-00008

Składniki (na około 12 placuszków):

  • 1/2 szkl. mąki kokosowej
  • 250 g. serka ricotta
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • olej kokosowy do smażenia
  • konfitura lub świeże owoce (opcjonalnie)

Wszystkie składniki (oprócz oleju i owoców) miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Odstawiamy ciasto na około 15 minut.

Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i dodajemy olej kokosowy (jeśli nie macie, może być inny). Gdy olej się nagrzeje, zmniejszamy ogień na najmniejszy i wykładamy łyżką placuszki. Smażymy pod przykryciem, cały czas na małym ogniu. Pankejki powinny mocno urosnąć zanim przewrócimy je na drugą stronę. Smażymy, aż będą złociste z obu stron.

Odsączamy na papierze z nadmiaru tłuszczu i podajemy z konfiturą i/lub świeżymi owocami.

Smacznego! 😉

cocopancake-09969  cocopancake-09988

cocopancake-09963

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *