Lemoniada lawendowa

Muszę się przyznać, że jestem zakochana w lawendzie i w słodkościach, które można przygotować z jej dodatkiem! 😉

Jak jesienią nie mogę się opędzić od wykorzystywania do wszystkiego dyni, tak teraz, w okresie letnim, dodaję wszędzie lawendę. Jej smak jest dokładnie taki sam jak zapach… cudowny!
Dlatego kolejny wpis jest znowu z wykorzystaniem tych fioletowych kwiatków.
Tym razem, padło na aromatyczną, słodką, a zarazem lekko kwaskowatą lemoniadę, która świetnie gasi pragnienie w upalne dni.

lavenderlemonade-09835

Aby przygotować lawendową lemoniadę, najpierw musimy zrobić syrop lawendowy, który najlepiej przygotować wcześniej. 😉

Składniki na syrop:

  • 1 szkl. wody
  • 3/4 szkl. cukru
  • sok z dużej cytryny
  • 3 łyżki suszonej lawendy

Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i gotujemy przez około 5 minut od momentu, aż srop się zagotuje, co jakiś czas mieszając.
Gdy cukier się rozpuści, a lawenda puści aromat i kolor, zdejmujemy syrop z palnika. Przecedzamy przez sitko i przelewamy do butelki / słoiczka.

Syrop można przechowywać w lodówce do 2 tygodni!

Wykonanie:

Do szklanki wlewamy odrobinę syropu i zalewamy wodą, jak kto lubi, zwykłą lub gazowaną.
Można dorzucić także kostki lodu i plastry cytryny.

Smacznego! 😉

lavenderlemonade-09874

lavenderlemonade-09844

lavenderlemonade-09863

lavenderlemonade-09877

Lekkie i szybkie dania na upalne dniPiknikUczta pod gołym niebem

2 myśli nt. „Lemoniada lawendowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *