Sorbet rabarbarowo- truskawkowy

Lody, lody dla ochłody! Dzisiejszy Dzień Dziecka w Białymstoku jest słoneczny i gorący! A sezon truskawkowy trwa w najlepsze! To wszystko składa się na przepyszny, orzeźwiający sorbet.

Czemu sorbet? Otóż wiąże się z tym pewna historia 😛
Kto nie wie, ten właśnie się dowie, że mam młodszego brata (8 lat), który jak każdy maluch uwielbia dzisiejsze święto. 😉 No i niestety nie toleruje laktozy, a więc lody z dodatkiem kremówki zdecydowanie odpadały. I tak powstał ten oto sorbet 😉

sorbet-09269
Przepis:

  • 500 g rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • szklanka soku z pomarańczy
  • 2/3 szkl. cukru

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Wrzucamy do garnuszka, dodajemy sok z pomarańczy i cukier. Gotujemy, aż rabarbar zmięknie, a cukier się rozpuści. Blendujemy na gładką masę i odstawiamy do ostygnięcia.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy. Dodajemy mus rabarbarowy, mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Gdy  masa będzie chłodna, przelewamy ją do maszynki do lodów i postępujemy dalej według instrukcji.

Jeśli nie mamy maszynki, truskawkowo- rabarbarową mieszankę przelewamy do pojemniczka i wkładamy do zamrażalnika. Przez pierwsze 3 godziny mrożenia, miksujemy nasze lody co 30 minut.
Dzięki temu lody będą aksamitne, tak jak po użyciu maszynki. 😉

Smacznego! 😉

sorbet-09259

sorbet-09273

sorbet-09233

sorbet-09267

Rabarbarowa rewolucjaMilion Smaków Truskawek - druga edycjaAkcja lodowa 2015Akcja lodowa 2015 Wiosenne słodkości!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *