Sernik mocno czekoladowy

Bywają takie dni, kiedy mam pustkę w głowie i napisanie czegoś sensownego i treściwego przychodzi mi z wielkim trudem… Jednak obiecałam Wam na facebooku przepis na to przepyszne, czekoladowe ciasto, które przygotowałam ostatnio dla taty z okazji jego święta – Dnia Taty! 😉

Początkowo w planach miałam przygotowanie sernika, ale z racji pogody postanowiłam nie uruchamiać piekarnika i zrobić sernik czekoladowy na zimno. W głowie powoli układała mi się wizja całego wypieku, który wyszedł dokładnie tak jak zaplanowałam.
Jednak doznania smakowe przeszły moje najśmielsze oczekiwania! Ciasto wyszło obłędne, mocno czekoladowe, kremowe i uzależniające… na jednym kawałku na pewno nie poprzestaniecie! 😉

Wszyscy, którzy próbowali sernika są zgodni, że jest on przepyszny, ale zdania co do tego czy to ciasto można nazwać sernikiem, musem czekoladowym czy jakoś inaczej są bardzo podzielone! 😛 Tak samo dla jednych owoce są zbędne, a dla innych są idealnym dopełnieniem do mocno czekoladowej masy… Musicie koniecznie sprówać i napisać mi co Wy o tym wszystkim myślicie! 😉

sernikczeko-09584

Składniki na spód:

  • 160 g ciastek kakaowych / herbatników + 3 łyżki kakao
  • 80 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:

  • 500 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
  • 300 g śmietany kremówki 30% lub 36% (mocno schłodzonej)
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1/4 szkl. kakao
  • 300 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 300 g kremówki (na wierzch, do ozdoby)
  • wiśnie, czareśnie, jagody, truskawki lub inne owoce sezonowe

Dno blaszki o średnicy 21 cm obkładamy folią aluminiową, a następnie papierem do pieczenia. Nakładamy obręcz.

Herbatniki miksujemy w blenderze. Do pokruszonych ciastek dodajemy roztopione masło i dokłądnie mieszamy. Wysypujemy je na dno formy i dokładnie dociskamy. Wkładamy do lodówki na około 30 minut i zabieramy się za masę serowo – czekoladową.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Schłodzony serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i kakao. Najlepiej łyżką lub na bardzo niskich obrotach miksera!
Stopniowo dodajemy roztopioną, ciągle płynną czekoladę i nadal mieszamy na niskich obrotach.

W osobnej misce ubijamy na sztywno kremówkę. Dodajemy stopniowo do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia. Opcjonalnie, do masy, możemy dodać owoce.

Masę wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki na 6-8 godzin lub najlepiej całą noc.

Gdy sernik zastygnie, delikatnie obkrajamy go nożem i zdejmujemy obręcz.

Przed podaniem ubijamy śmietankę, przekładamy ją na wierzch ciasta i dekorujemy świeżymi, sezonowymi owocami.

Smacznego! 😉

sernikczeko-09555

sernikczeko-09577

2 myśli nt. „Sernik mocno czekoladowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *