Babka waniliowa z żurawiną

Nie wiem jak to się stało, ale jakoś między tymi wszystkimi zdjęciami zagubił się jeszcze post nawiązujący do Świąt Wielkanocnych z waniliową babką z żurawiną.

Babka wyszła bardzo dobra i polecam nie tylko na Wielkanoc. 🙂


babka-08984

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka suszonej żurawiny

Żurawinę wsypujemy do miseczki i dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Mieszamy, by żurawina była cała pokryta mąką. Mleko roztapiamy w garnuszku.

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek, ekstrakt, ziarenka z wanilii. Mieszamy do połączenia. Następnie dolewamy przewstudzone masło i znowu miksujemy.
Do ciasta dodajemy opruszoną w mące żurawinę i dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do dużej formy na babkę wysmarowaną wcześniej masłem i pieczemy około 40-45 minut, do tzw. „suchego patyczka” w temperaturze 180 st.C.

Po upieczeniu można polukrować i zostawić do ostygnięcia.

Smacznego! 😉

babka-08924

babka-09001

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *