Pierniczki

Święta, święta i po świętach, ale pierniczki są pyszne przez cały rok! 🙂

Jak się domyślacie, ten przepis miał być dodany z dwa tygodnie temu, ale tak się jakoś złożyło, że nigdy nie było mi po drodze do laptopa. 😉 Na szczęście, bo zabieganych i rodzinnych świętach znalazłam trochę czasu, bo coś dodać na bloga! W końcu nie mogę Was tak zaniedbywać!
A no właśnie, to będzie jedno z moich noworocznych postanowień! By na blogu częściej pojawiały się nowe przepisy! 🙂

Przepis na te pierniczki od niedawna gości w moim domu, ale na pewno długo w nim zostanie! Te ciasteczka łatwo się przygotowuje i szybko piecze, a z dodatkiem lukru na bazie cukru pudru i soku z cytryny smakują cudownie! Zdecydowanie je polecam na święta, jak i na co dzień dla wszystkich piernikożerców. 😉

pierniczki-07333

Składniki (na około 50-60 ciasteczek):

  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki imbiru (w proszku)
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 12 dag miodu
  • 5 dag masła

Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite ciasto i wkładamy je na godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Wykrajamy foremkami ciasteczka. Pierniczki powinny mieć grubość około 2-3 mm.

Pieczemy na blaszce wysłanej papierem do pieczenia przez około 10-15 minut w temperaturze 180 st.C. Przed włożeniem ciastek do piekarnika, smarujemy je białkiem, by po upieczeniu nadać im złocisty kolor.
Wystudzić i ozdobić lukrem.

Smacznego! 😉

pierniczki-07344

pierniczki-07329

pierniczki-07342

pierniczki-07349

Wigilia 2014Korzenne przysmaki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *