Ciasto marchewkowe

carrotcake-06042

Po długiej już nieobecności, chciałabym zaprosić Was na ciacho marchewkowe! 😉 Wilgotne, miękkie,cynamonowe, korzenne, z orzechami, żurawiną… po prostu pyszne!
Ciasto z dodatkiem marchwi było i jest jednym z  popularniejszych słodkości robionych w moim domu! Chyba nigdy nie zapomnę zapachu unoszącego się w całym domu, kiedy mama postanowiła zrobić ciasto z poniższego przepisu. Z całą pewnością mogę powiedzieć, że jest to smak mojego dzieciństwa!
A właśnie! Co do przepisu, to odrobinę go zmieniłam i dodałam na wierzch krem z mascarpone i białej czekolady. Niemniej jednak, ciasto nawet i bez kremu będzie świetnie samkować. Idealne na przyjście gości, czy na podwieczorek/deser do herbaty! 🙂

Niestety, z racji tego, że ciasto przyszykowywałam na urodziny dziadka, nie ma zdjęć ze środka. Ale może kiedyś to nadrobię. 😉

carrotcake-06039-2

Składniki na ciasto:

  • 2 szkl. startej marchwi
  • 1 szkl. oleju
  • 2 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 szkl. siekanych orzechów włoskich
  • 1 szkl. żurawiny (lub rodzynek)
  • łyżka cynamonu
  • łyżka przyprawy do piernika

Na początek trzemy marchew. Następnie dokładnie ucieramy jajka z cukrem, na puszystą masę. Dodajemy powoli olej, cały czas miksując. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika. Dokładnie miskujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy marchew, orzechy i żurawine. Mieszamy łyżką.

Gotową masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy o wielkości 24 cm. Wkładamy ciasto to rozgrzanego piekarnika i pieczemy godzinę w temperaturze 175st.C.

Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i zabieramy się za robienie kremu.

Składniki na krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 60 g białej czekolady

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Następnie wystudzoną, ale cały czas płynną dodajemy do mascarpone i dokładnie mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Krem można wstawić do lodówki, by nieco zgęstniał.

UWAGA!
Krem można smarować na całkowicie wystygnięte ciasto!!! W innym przypadku mascarpone po prostu popłynie!

Smacznego! 😉

carrotcake-06034

carrotcake-05995 carrotcake-06030

carrotcake-06042

4 myśli nt. „Ciasto marchewkowe”

  1. Hej! Od niedawna czytam Twojego bloga i chyba zostanę tu na dłużej:)
    Masz bardzo dobre przepisy i piękne zdjęcia. Wczoraj robiłam gorącą czekolade z piankami a dziś biorę się chyba za muffinki z otrębami;) Yummy! Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów
    Kasia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *