Ciastka dyniowo – owsiane z kawałkami czekolady

Pyszne, zaskakujące ciastka dyniowe. Niby niepozorne, a kryją w sobie płatki owsiane, orzechy włoskie, a nawet kawałki czekolady. 🙂  Szybkie w wykonaniu, ale uwaga! Należy je piec na blaszce posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą! Nie używać papieru do pieczenia, ponieważ ciasto się za bardzo rozleje i powstaną placki, a nie ciasteczka! 😛

Składniki (na ok.35 ciasteczek):

  • 2 1/2 szkl. mąki
  • 1 1/2 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatułowej
  • 125 g masła
  • 1 1/3 szkl. brązowego cukru
  • 2/3 szkl. cukru zwykłego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 1/4 szkl. puree z dynii
  • 2 tabliczki czekolady
  • 1 szkl. orzechów włoskich lub pekan

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. W jednej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, sodę, sól, cynamon, imbir i gałkę muszkatułową. W drugiej misce ucieramy masło z oba rodzajami cukru. Następnie kolejno dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy i puree z dynii. Dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy sypkie składniki, a następnie siekane orzechy i część pokrojonej na kawałki czekolady.

Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy kulki ciasta (najlepej sie do tego sprawdza łyżka do lodów) i wtykamy w nie pozostałe kawałki czekolady (tak, jak na zdjęciu poniżej).
Pieczemy przez 12-14 minut.

Smacznego! 😉

<

Dynia na słodko i słono

6 myśli nt. „Ciastka dyniowo – owsiane z kawałkami czekolady”

  1. Właśnie wyciągam z piekarnika. 🙂 Zapomniałam, że czekoladę mam poukładać na końcu i wymieszałam z całością. Żeby zrekompensować wygląd, polałam ciastka roztopioną nutellą. Są pyszne! Dziękuję, podeślę zdjęcie. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *