Muffiny z jabłkami i otrębami

Moi drodzy! Dzisiaj po raz pierwszy na blogu przepis z udziałem jabłek! Z racji tego, że jestem uczulona na te owoce, bałam się cokolwiek z nimi robić, bo przecież nie mogłam tego później spróbować. Na szczęście w moim domu powstała „mała komisja”, która od teraz próbuje moje wypieki z jabłkami i zatwierdza, czy są smaczne. 🙂

Te muffinki powstały całkiem przypadkiem, w pośpiechu, na imprezę-ognisko u mojej koleżanki. Z owoców miałam pod ręką tylko jabłka, więc postanowiłam zrobić szybkie muffinki, które wyszły obłędne. 🙂

Szczerze przyznam, że nie byłam pewna, czy uda mi się zrobić jakieś zdjęcia, ale moi znajomi byli wyrozumiali i zaczekali, aż wszystko udokumentuje. 🙂 Dodatkowo, przy zdjęciach pomogła mi koleżanka, której bardzo bardzo dziękuję. :*

Składniki (na ok. 12 muffinek):

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. otrębów
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 czybata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szkl. jogurtu
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mleka
  • 4 jabłka

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Do miski wsypujemy mąkę, otręby, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy. W drugiej misce miksujemy resztę składników (oprócz jabłek).

Do suchych składników dodajemy mokre i miksujemy, aż dokładnie się połączą. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i wykrajami gniazda. Kroimi w gubą kostkę i dodajemy do masy otrębowej. Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy około 25 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Gotowe muffinki studzimy na kratce.

Smacznego! 🙂

Jedz polskie jabłka

Jabłka wolności

Z dziećmi i dla dzieci 2014

2 myśli nt. „Muffiny z jabłkami i otrębami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *