Chrupiące gofry czekoladowe

goffryczeko-04941

Ci z Was, którzy obserwują mój profil na INSTAGRAMIE, na pewno zauważyli, że ostatnio byłam nad morzem. Był to krótki wyjazd, bo tylko weekendowy, ale za to bardzo udany. 🙂

Będąc w Sopocie, miałam okazję zjeść najlepsze gofry w moim życiu! Były duże, grube i oczywiście pysznie chrupiące! Jak już można się domyśleć, wracając z wyjazdu, postawiłam sobie za cel zrobienia tak samo pysznych, chrupiących gofrów w domu. Oprócz tego, ze moje są niewielkie (tylko taką gofrownicę na razie posiadam), to wyszły idealne! I do tego czekoladowe! 🙂

Pamiętajcie tylko, że jak każde gofry, nawet te z nad morza, trzeba je jeść od razu, bo z czasem stają się mięciutkie i nie są już aż tak dobre! Ale kto co woli! Może są między Wami jacyś zwolennicy takich gofrów. 🙂

Składniki:

  • 1 i 3/4 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. kakao
  • 2 szkl. mleka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. oleju
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)

Na początek rozgrzać gofrownicę i posmarować płytki grzewcze olejem. Do miski wsypać wszystkie składniki (oprócz białek!!!) i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę i dodać do czekoladowej masy. Delikatnie wymieszać.

Smażyć w gofrownicy według instrukcji producenta.

Najlepiej zjadać od razu na ciepło z cukrem pudrem, bitą śmietaną, dżemem lub świeżymi owocami.

Smacznego! 🙂

Jedna myśl nt. „Chrupiące gofry czekoladowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *