Zielona rolada matcha z malinami

Po długiej przerwie na blogu spowodowanej moim wyjazdem do Norwegii, powracam z nowym, oryginalnym przepisem na roladę o smaku zielonej herbaty matcha. Po raz pierwszy w życiu robiłam roladę! Nie wyszła ona perfekcyjna, ale mam nadzieję, że mi wybaczycie. Kolejne podejścia będą już zdecydowanie lepsze. 😉

Matcha, to japońska , sproszkowana zielona herbata, która bardzo często wykorzystywana jest jako dodatek do różnych słodkości. Zainteresowana smakiem i kolorem ciast i deserów, które widziałam na innych blogach, postanowiłam jak najszybciej ją zakupić. I szczerze Wam powiem, że jestem zachwycona! Pokochałam jej zapach, smak i różne wcielenia. Teraz na blogu na pewno będą pojawiać się kolejne przepisy z jej udziałem. 😉 A Was zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu na roladę, która na pewno zaskoczy Waszych gości. 🙂

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • niepełna szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki herbaty matcha
  • ekstrakt waniliowy

Całe jajka ubić z cukrem na parze. Najlepiej to zrobić umieszczając metalową miskę nad garnkiem z wrzącą wodą. Ubijać trzepaczą, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie odstawić do przestygnięcia i jeszcze chwilę ubijać. Do jajecznej masy dodać przesianą mąkę, herbatę i ekstrakt i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników.

Formę do rolady wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i posypać mąką. Wylać na nią ciasto na grubość 0,5 cm.

Piec w temperaturze 150 st.C przez około 20 minut (do tak zwanego suchego patyczka).

Przygotować matę silikonową lub czystą ściereczkę i wyłożyć upieczone ciasto spodem do góry. Odkleić papier i od razu zwinąć ciasto z matą. Zostawić do ostudzenia.

Gdy ciasto będzie wystudzone, rozwinąć je i posmarować przygotowaną masą. Na koniec delikatnie zwinąć i posypać cukrem pudrem.

Składniki na krem*:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki malin

Schłodzoną śmietankę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Na koniec dodać maliny i delikatnie wymieszać.

Jeżeli jest bardzo ciepło, można dodać do masy 2 łyżki żelatyny, ale nie jest to konieczne!

*Kremu wychodzi więcej niż potrzeba na roladę. Niestety, wszystkim tak posmakował, że zaczeli mi wyjadać łyżkami z miski zanim przełożyłam roladę. Przez to zabrakło mi kremu do ciasta.

Smacznego! 😉

2 myśli nt. „Zielona rolada matcha z malinami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *