Jogurtowe z truskawkami

Moje pierwsze ciasto jogurtowe i na pewno nie ostatnie 😉 Zrobiłam je z dodatkiem truskawek, ale możecie dodać do niego również inne sezonowe owoce.

Ciasto jest mięciutkie i puchate. I o tyle proste i szybkie, że nawet nie trzeba używać miksera do jego zrobienia. Świetnie się sprawdzi ze szklanką mleka, na śniadanie lub z herbatą jako podwieczorek.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. gęstego jogurtu
  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szkl. cukru
  • truskawki lub inne owoce

Piekarnik nagrzewamy do 180st.C.

Do miski wlewamy olej, jogurt i dodajemy jajka. Mieszamy trzepaczką. Dodajemy ekstrakt i cukier, a na koniec przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Znowu mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy (30 x 20) wyściełanej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy umyte i wysuszone truskawki (możemy je lekko obsypać mąką) i pieczemy przez około 50 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Po tym czasie wyjmujemy ciacho z piekarnika i studzimy. Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *