„Orzeszanki” czyli kruche ciasteczka orzechowe

Przepis na te ciasteczka powstał specjalnie na potrzeby wypróbowania mojego nowego zakupu, czyli stempla do ciastek z napisem „made with love”.

Ciasteczka okazały się takie dobre, że postanowiłam podzielić się tą recepturą z Wami. 😉

Ciasteczka są kruche i delikatnie orzechowe, a pieczątka zdecydowanie nadaje im uroku. Niemniej jednak jeśli nie chcecie lub nie macie stempla, to nic straconego, bo możecie wykorzystać zwykłą foremkę do ciasteczek, by nadać im fantazyjny kształt.

Składniki (na około 35 ciasteczek):

  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 żółtko
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g orzechów laskowych

Orzechy prażymy na patelni przez około 3 minuty, tak, by brązowe skorupki popękały. Następnie odrobinę studzimy i obieramy z łupinek. Obrane orzechy przekładamy do malaksera i miksujemy na proch.

Do miski wsypujemy mąkę, i proszek orzechowy. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę, żółtko i cukier puder. Zagniatamy na jednolitą masę. Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce przez minimum 1 godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na grubość 5 mm starając się przy tym jak najmniej podsypywać mąką. Wykrajamy kółka lub inne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez około 10-13 minut (w zależności od wielkości).

Smacznego! 😉

2 myśli nt. „„Orzeszanki” czyli kruche ciasteczka orzechowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *