Mini babki cytrynowe

Już na wstępie chciałabym powiedzieć, że ten przepis nie powstałby gdyby nie dwie osoby, a dokładniej mama mojej przyjaciółki, która dała mi przepis na nasączaną babkę pomarańczową i koleżanka z klasy, od której rok temu dostałam takie piękne foremki. 😉

Ten przepis, to zmodyfikowana przeze mnie receptura na pomarańczową babkę, jednak moich nie trzeba nasączać. Są wystarczająco wilgotne dzięki dodanemu do ciasta soku z cytryny.

Z podanych składników możecie zrobić jedną dużą babkę lub kilka (kilkanaście) mini babeczek, które świetnie będą wyglądały w koszyczku wielkanocnym. 😉

Składniki:

  • kostka margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 1 i 3/4 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z dwóch cytryn

Margarynę ucieramy z cukrem. Kolejno dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wsypujemy skórkę pomarańczy i powoli dodajemy sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników.

Masę przelewamy do formy/foremek i pieczemy w 160 st.C.

Jeżeli pieczemy w jednej, dużej formieokoło 40 minut.

Jeżeli w kilku małych foremkachokoło 25 minut.

Wystudzone już babeczki polewamy lukrem (cukier puder + sok i skórka z cytryny).

Smacznego! 😉

Wielkanocne Smaki - edycja IV Babki i babeczki

Jedna myśl nt. „Mini babki cytrynowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *