Lody karmelowe

lody-03228

Długo mnie tu nie było, ale to nie oznacza, że przez ten czas nic nie piekłam i nie robiłam różnych pyszności. Wręcz przeciwnie! 😉 Teraz na blogu będziecie mieli wysyp wielu nowych przepisów, a w międzyczasie możecie zaglądać na instagrama lub na facebooka, chodź nie ukrywam, że ostatnio więcej się udzielam na tym pierwszym. To tam przez cały okres mojej nieobecności mogliście zobaczyć co takiego dobrego przyrządzałam. 😉

W dzisiejszym poście chciałabym Wam pokazać prosty i szybki przepis na lody karmelowe. 😉

Składniki:

  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • niepełna szklanka słodzonego mleka skondensowanego z puszki
  • kajmak w puszce

Do garnuszka wlewamy mleko skondensowane i kajmak (ja użyłam pół małej puszki). Stawiamy na ogniu i podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Nie gotujemy! Odstawiamy do ostygnięcia.

W misce ubijamy śmietanę kremówkę. Dodajemy ostudzoną masę kajmakową i mieszamy, aż składniki się połączą.

Przekładamy do zamykanego pojemnika i chłodzimy w zamrażarce przez minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. 😉

Moje lody wyszły delikatnie karmelowe, ale nie przesłodzone.

W zależności od naszych upodobań możecie dodać więcej lub mniej kajmaku. Lody będą wtedy mniej lub bardziej słodsze.

Smacznego! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *