Ptysie z kremem

Ostatnio zamarzyły mi się ptysie! Robiłam je po raz pierwszy raz w życiu i wyszły cudowne. Przepis na „przykrywki” to podstawowy przepis na ciasto parzone. Moja ulubiona wersja ptysiów to ta z bitą śmietaną i cukrem pudrem, ale jeżeli jesteście zwolennikami ptysi kupowanych w cukierniach z takim słodkim kremem, to dobrze trafiliście, bo przepis na takie nadzienie również znajdziecie w tym poście 😉

Składniki na ciasto:

  • szklanka wody
  • szklanka mąki
  • 3/4 kostki masła
  • szczypta soli
  • 4 jajka

Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i dodajemy mąkę. Mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką, aż masa będzie jednolita i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Ciągle mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając.

Gdy ciasto trochę przestygnie (by sprawdzić czy ciasto ma odpowiednią temperaturę włóżcie opuszki palców do masy na 7 sekund – jeśli wytrzymacie ten czas, można działać dalej) dodajemy jajka, jedno po drugim i dokładnie łączymy je z ciastem.

Gdy ciasto jest gotowe, przekładamy je do rękawa cukierniczego i wyciskamy niewielkie ptysiowe pączuszki pamiętając o odstępach miedzy nimi, bo powinny trochę urosnąć. Pieczemy około 20 minut w 180 st.C.

Gdy ptysie wyjmiemy z piekarnika rozcinamy je na pół i odstawiamy do wystygnięcia. Zabieramy się za krem. 😉

Poniżej wstawiam filmik, którym możecie się zainspirować. 😉

Składniki na krem z bitej śmietany:

  • śmietana 30%
  • 1/2 szkl. cukru

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder.

Składniki na krem z białek:

  • 6 – 8 białek
  • cukier puder
  • cytryna

Białka ubijamy w kąpieli wodnej (nad garnek z parą stawiamy miskę z białkami i ubijamy je mikserem na szybkich obrotach). Gdy powstanie sztywna piana z białek dodajemy po trochu cukier puder i cytrynę. Po jakimś czasie sprawdzamy smak. W zależności od upodobań można dodać więcej cukru lub cytryny by krem był słodszy lub kwaśniejszy. Ubijamy do powstania sztywnej konsystencji.

Wykonanie:

Przekrojone ptysie przekładamy dowolnym kremem i dekorujemy cukrem pudrem.

Smacznego! 😉

4 myśli nt. „Ptysie z kremem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *