Brownie z masą serową i borówkami

W mojej głowie już jakiś czas temu zrodził się pomysł na brownie z masą serową i … jagodami! Jednak myślałam, że zrobię je dopiero latem, a tu proszę jaka niespodzianka! 😉 W Lidlu znalazłam borówki i kupiłam je! Tak oto powstało te ciacho i zapewne na nim się nie skończy, bo w mojej głowie kolejne pomysły z wykorzystaniem tych granatowych owoców! 😉 Jednak zanim ujrzą one światło dzienne, na blogu pojawią się przepisy z okazji Walentynek! ♥ 

A wracając do brownie, jest to ciasto, które bardzo szybko przygotujecie nawet bez wyjmowania miksera, bowiem warstwę czekoladową trzeba traktować delikatnie. Ja używałam trzepaczki i szpatułki, a dopiero przy masie serowej zdecydowałam się sobie pomóc mikserem, by było szybciej. Najdłuższy z tego wszystkiego jest czas pieczenia, ale czego się nie robi dla takich pyszności. 😉

Składniki na brownie:

  • 120 g mąki
  • 180 g masła
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g gorzkiej czekolady

W kąpieli wodnej roztapiamy masło. Zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Zostawiamy do przestygnięcia.

W misce delikatnie łączymy jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy przesianą mąkę i kakao, a później lekko przestudzoną czekoladę. Całość mieszamy szpatułką.Ciasto przelewamy do formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23 x 27 cm. Zostawiamy i zabieramy się za masę serową. 😉Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu na sernik (zmielonego trzykrotnie)
  • jajko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • borówki / jagody

Wszystkie składniki (z wyjątkiem borówek) umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia. Wykładamy na ciasto czekoladowe i równomiernie rozprowadzamy. Na koniec obsypujemy wierzch świeżymi owocami (umytymi, ale nie mokrymi).

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około godzinę. Gdy ciasto jest już gotowe, wyjmujemy blaszkę z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego! 😉

7 myśli nt. „Brownie z masą serową i borówkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *