Sernik piernikowy

Czymże byłyby święta bez sernika?
To deser (tak, tak moi drodzy – to nie ciasto!), który jest jednym z kilku tradycyjnych, świątecznych smakołyków. Moja wersja wzbogacona jest zapachem i smakiem pierników. 😉
Mój sernik, to przepis własny, zainspirowany różnymi sernikami. Dzięki wiedzy, jaką otrzymałam czytając artykuł o idealnym serniku, takim jak mój 😉 (według mnie oczywiście) – jest idealnie prosty, delikatny, ale zbity.. po prostu pyszny!

WAŻNA RADA!!!!

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!!!

Bardzo ważne jest, by sernik piec w kąpieli wodnej. Wtedy wyjdzie równy, nie pęknie i będzie równomiernie upieczony. Formę należy wstawić do naczynia żaroodpornego lub większej blachy napełnionej wodą.
Osobiście kilka razy woda przeszła mi przez formę i „zalała” ciasto, dlatego dla bezpieczeństwa układam dużą formę z wodą na piętrze niżej. Dzięki temu ciasto piecze się w parze, tak samo, jak podczas kąpieli wodnej.

Składniki na spód:

  • 100 g masła
  • 200 g herbatników korzennych / kruchych pierniczków

Herbatniki pokruszyć i wymieszać z masłem. Można użyć malaksera i zmiksować na mokry piasek. Masę wyłożyć na uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia okrągłą formę i dobrze docisnąć do spodu. Wstawić do lodówki i zająć się przygotowaniem masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie
  • szklanka śmietany 30%
  • 3 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ekstrakt waniliowy lub migdałowy
  • łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej roboty)
  • skórka z 2 pomarańczy
  • cynamon do smaku
  • opcjonalnie: rodzynki / kawałki pomarańczy

Do miski wbić jajka i krótko zmiksować. Po trochu dodawać twaróg, łyżka po łyżce, cały czas mieszając. Następnie dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt, cukier, przyprawę do piernika, skórkę pomarańczy i cynamon. Miksować na gładką masę. Opcjonalnie dodać rodzynki lub kawałki pomarańczy. Wymieszać.
Formę wyłożoną masą ciasteczkową wyjąć z lodówki i wyłożyć na nią masę serową.

Piekarnik nagrzać i wstawić do piekarnika. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150 st.C. Piec w kąpieli wodnej przez 1,5 godziny. Wyłączyć i uchylić piekarnik. Pozostawić sernik do wystygnięcia. Zimny sernik wstawić do lodówki i zająć się przyszykowaniem polewy.

Składniki na polewę:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 80 g masła

Czekoladę i masło rozpuścić w garnuszku. Lekko przestudzić i oblać nią sernik. Wstawić do lodówki do stężenia. Udekorować.

Smacznego! 😉

Wigilia 2013

3 myśli nt. „Sernik piernikowy”

    1. Kiedyś usłyszałam tak od kolegi, który uczy się w gastronomiku. Powiedział, że tak jest i tyle – tak go uczyli. 🙂 Ja podejrzewam, że to dletego, że ciasto nie zawiera mąki albo zawiera w minimalnych ilościach.
      Jak go spotkam to zapytam o szczgóły. 😉
      Pozdrawiam. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *