Mleczne cukierki z żurawiną

Dzisiaj mamy 1 grudnia i z tej okazji pierwszy, nawiązujący już trochę do świąt post. Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na mleczne cukierki, bo przywodzą mi na myśl święta. 😉

Przepis jest bardzo, bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Pracochłonne jest za to zawijanie każdego cukierka w celofan i obwiązywanie tasiemką. 😉 Jeżeli  nie chce Wam się spędzać przynajmniej godziny na pakowaniu tych słodkości, to możecie masę przelać do formy od keksu, tzw. „keksówki”. Powstanie Wam coś w rodzaju mlecznego bloku z żurawiną!

Składniki:

  • 500 g mleka w proszku
  • 1 szkl. cukru
  • 250 g masła
  • 1 i 1/2 szkl. suszonej żurawiny
  • 1/2 szkl. wody

Do garnuszka wsypujemy cukier, wkładamy masło i zalewamy wodą. Stawiamy na palnik, czekamy aż składniki się rozpuszczą i doprowadzamy do wrzenia.

Do miski wsypujemy mleko w proszku i zalewamy zagotowaną wodą z cukrem i tłuszczem, cały czas mieszając. Możemy użyć miksera, by dokładnie wymieszać. Do gładkiej już masy wsypujemy żurawinę i mieszamy łyżką.

Formę o wymiarach ok. 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę. Odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie, gdy masa całkowicie zastygła, kroimy ją na niewielkie kawałki i zawijamy w celofan, by powstały cukierki.

Smacznego! 😉

 Świąteczne prezenty

5 myśli nt. „Mleczne cukierki z żurawiną”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *