Dżem gruszkowo – waniliowy

Zdjęcia autorstwa Gabrysi T.

Kolejny dżemik na blogu. Tym razem gruszkowo – waniliowy. 😉

Bardzo słodki – w pierwowzorze były 2 szklanki cukru, jednak po spróbowaniu śmiało mogę stwierdzić, że jest trochę za słodki 😉 Chyba, że ktoś takie lubi! Proponuję dodać 1 szklankę, tak jak podałam w przepisie lub dodać 2 i nieco krócej gotować.

Dżemik wyszedł pyszny i zniknął w błyskawicznym tempie!

Składniki (na jeden słoik 330ml):

  • 1 kg gruszek
  • 1 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • laska wanilii
  • cynamon do smaku
  • sok z cytryny
  • pół szkl. wody

Gruszki obieramy, usuwamy gniazdo, kroimy na kawałeczki i umieszczamy w garnku.
Dodajemy cytrynę, wodę, cukier, cynamon, ziarenka wanilii i cukier waniliowy. Całość gotujemy przez 2 godziny na małym ogniu.
Gorący dżemik przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry nogami, aż ostygną.

Smacznego! 😉  

Akcja z gruszką w tle

3 myśli nt. „Dżem gruszkowo – waniliowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *