Ciastka dyniowo – cynamonowe z kawałkami czekolady

Wstępnie miały to być ciasteczka dyniowe z kawałkami czekolady, jednak 2 łyżeczki cynamonu spowodowały, że purée dyniowe stało się niewyczuwalne. Niemniej jednak ciastka nie straciły na smaku, co więcej dużo zyskały. W smaku przypominają trochę pierniczki, tyle że bardzo mięciutkie!

Jeżeli ktoś nie lubi cynamonu to wystarczy go nie dodawać. 🙂 Ciastka zyskają swój dyniowy smak!

Składniki (na 60-80 ciastek):

  • 2 szkl. purée dyniowego (mi wyszło z niecałej połowy małej dyni)
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka mleka
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 szkl. kawałków czekolady

Jak zrobić purée dyniowe?

Dynie kroimy na kawałki, pozbywamy się pestek, czyścimy środek i obieramy ze skórki. Miąższ dyni kroimy na większe kawałki i wkładamy do garnuszka z odrobiną wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Przekładamy kawałki do blendera i miksujemy na gładką masę. 😉


Do jednej miski wlewamy perée z dyni, cukier, olej i jajko – miksujemy. W drugiej misce wsypujemy mąkę, proszek, cynamon i sól.

Suche składniki dodajemy do dyniowej masy. Sodę rozpuszczamy z mlekiem i dodajemy do reszty. Wszystko dokładnie miksujemy by nie było grudek. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i kawałki czekolady. Mieszamy łyżką.Gotową masę przekładamy na papier do pieczenia formując ciasteczka. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 175 st.C.

Smacznego! 😉

Ciasteczka

Jedna myśl nt. „Ciastka dyniowo – cynamonowe z kawałkami czekolady”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *