Amerykańskie naleśniki z syropem klonowym

Amerykańskie naleśniki z syropem klonowym

Szukasz pomysłu na smakowite, słodkie śniadanie, które z przyjemnością zjesz nie tylko Ty, ale też Twoja druga połówka, a także każde zdrowe dziecko? Zachęcam Cię do przetestowania tego doskonałego przepisu na amerykańskie naleśniki z syropem klonowym, które są grubiutkie, pulchniutkie i po prostu pyszne!

Składniki na naleśniki

Składników dużo nie ma, ale mimo wszystko może się zdarzyć, że w Twoim domu wszystkich ich nie ma.  Dlatego zerknij na tę listę i ewentualnie przygotuj listę zakupów, które musisz zrobić przed rozpoczęciem przygotowywania tych naleśników.

Potrzebne będą Ci takie produkty jak:

  • mąka – 12.5 dag
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • jedno jajko, raczej z tych większych
  • 200 ml mleka, polecam ekologiczne
  • 4 łyżki masła
  • sól, wcale nie wiadro
  • owoce sezonowe takie jak: jagody, borówki czy maliny

Jak zrobić sos do naleśników?

Do zrobienia sosu do naleśników potrzebne będzie Ci pół szklanki syropu klonowego oraz 5 deko masła. Przygotowując sos najpierw musisz podgrzać masło w rondelku, następnie wlać do niego syrop i wymieszać podgrzewając całość do dość wysokiej temperatury, tak aby było ciepłe.

Przygotowanie naleśników amerykańskich

Zaczynamy od przesiania mąki z wykorzystanie specjalnego narzędzia, które w domu mieć powinien każdy miłośnik wypieków. Następnie bierzemy się za roztopienie dwóch łyżek masła oraz jego przestudzenie, to zajmuje troszkę czasu. W kolejnym kroku musimy ubić jajko, dodać do niego mąkę wraz z płaską łyżeczką proszku do pieczenia, szczyptą soli, 200mll mleka oraz przestudzonym wcześniej masłem. Całość miksujemy do chwili, w której stwierdzimy, że ciasto jest całkowicie gładkie.

Teraz przechodzimy do smażenia naleśników. Należy to zrobić rozgrzewając wcześniej patelnię posmarowaną masłem. Ciasto na patelnię nakładamy łyżką w ten sposób, aby uformować płaskie placuszki o średnicy około 10 centymetrów. W momencie, w którym naleśniki podrosną należy obrócić je na drugą stronę.

Tak przygotowane amerykańskie naleśniki pancakes kładziemy na talerzu, polewamy sosem i dorzucamy do tego owoce.

Pycha!

0 comments on “Amerykańskie naleśniki z syropem klonowymAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *