Amerykańskie naleśniki z syropem klonowym

Zdjęcia wykonała moja przyjaciółka Gabi T. 😉 Jeszcze raz dziękuję! :*

Jeżeli nie macie pomysłu na śniadanie, to zachęcam do zrobienia tych naleśników. Grubiutkie, pulchniutkie… po prostu pyszne! 😉

Składniki (na naleśniki):

  • 12,5 dag mąki
  • płaska łyżka proszku do pieczenia
  • jajko
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • borówki, maliny lub inne owoce sezonowe

Składniki na sos:

  • 1/2 szkl. syropu klonowego
  • 5 dag masła

Mąkę przesiać. Roztopić 2 łyżki masła, przestudzić. Jajko ubić, dodać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mleko oraz roztopione masło i miksować, aż ciasto stanie się gładkie.
Rozgrzać patelnię, posmarować masłem. Nakładać ciasto łyżką, formując płaskie 10-centymetrowe placuszki. Gdy naleśniki podrosną, a na powierzchni utworzą się bąbelka, przewrócić na drugą stronę.

W rondelku podgrzać masło oraz syrop klonowy, wymieszać.

Gotowe naleśniki składać w stosiki, ozdobić owocami i polać ciepłym sosem.

Smacznego! 😉

Ten przepis bierze udział w konkursie. www.comfortfood.pl

Z dziećmi i dla dzieci

10 myśli nt. „Amerykańskie naleśniki z syropem klonowym”

  1. Wszystko smaczne i piękne, lecz co do sosu to słaba opcja dodawać do tego masła, bo jest tylko bardziej tłuste, a w smaku jescze gorsze niż sam syrop, więc można to odpuścić, a co do proporcji to nie polecam 1/2 szklanki bo to jest zdecydowanie za duzo, 1 lyzeczka jak sie poleje 1 panceks’a to w zupelnosci wystarczy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *