Mus brzoskwiniowy

Po dość długiej przerwie związanej z moim lenistwem i wyjazdami wakacyjnymi powracam do Was z pysznym, aksamitnym i brzoskwiniowym deserkiem, który podbije nie jedno podniebienie. Deser jest bardzo kremowy i mało słodki. Co więcej, łatwy i dość szybki w przygotowaniu. 😉 Taki mus można przygotować także z innych owoców, np. moreli lub malin.

Składniki (6-8 pucharków):

  •  6 brzoskwiń (25dag)
  • 60g cukru
  • 120ml wody
  • 12g żelatyny
  • 240ml śmietanki 30%
  • białka z 4 jajek

Brzoskwinie, cukier i wodę gotujemy w niewielkim garnuszku, aż zmiękną. Odcedzamy owoce, ale sok zostawiamy. Wyjmujemy pestki z brzoskwiń i przecieramy przez sito.

Żelatynę wsypujemy do małego garnuszka lub metalowej miski i zalewamy wcześniej odlanym sokiem. Stawiamy na większym garnku z gotującą się wodą. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści, cedzimy i wlewamy do pulpy brzoskwiniowej. Łączymy z lekko ubitą śmietanką i odstawiamy do lodówki by masa lekko stężała.

Ubijamy białka na sztywno i delikatnie mieszamy z masą morelową. 

Rozkładamy do szklanek i schładzamy.

Smacznego! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *