Dżem wiśniowy z czekoladą & chilli

Zdjęcia autorstwa Gabrysi T.

Póki jeszcze w sklepach znajdziecie ostatki wiśni chciałabym podzielić się z Wami zaległym przepisem! Zaległy, bo dżemik został zrobiony pod koniec lipca i jakoś tak nie było czasu, by zrobić dla Was ładne zdjęcia. Na szczęście z pomocą przyszła moja przyjaciółka z lustrzanką (jak wiecie, ja mam zwykły aparat cyfrowy) i zrobiła dużo świetnych zdjęć, czego efekty możecie podziwiać w dzisiejszym poście.

Dżem wiśniowy z czekoladą i chilli to naprawdę niesamowite połączenie. Wiele osób, które częstowałam, na początku krzywiło miny i nie było przekonane co do połączenia tych składników, jednak po spróbowaniu jednej łyżeczki, od razu sięgali po więcej. 😉 Kwaskowate wiśnie świetnie komponują się ze słodką czekoladą, a chilli dodaję pikanterii przy przełykaniu.

To jest mój pierwszy dżem w życiu, z którego jestem bardzo dumna i wiem, że na jednym się nie skończy. 😉

Składniki (na 8 słoików po 300ml):

  • 3 kg wiśni
  • 4 tabliczki gorzkiej czekolady (min.70% kakao)
  • 4 czerwone papryczki chilli
  • 4 szczypty cynamonu
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 4 łyżki rumu lub wódki
  • 1 kg cukru żelującego 3:1

Wiśnie myjemy i drylujemy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Chilli oczyszczamy z pestek i siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w garnku i od momentu zawrzenia, gotujemy 5 minut nie przerywając mieszania.
Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

Smacznego! 😉

Zapasy na zimę - I edycja 2013

5 myśli nt. „Dżem wiśniowy z czekoladą & chilli”

  1. Dżem w smaku jest fantastyczny, wczoraj robiłam! Aczkolwiek mimo dokładnego stosowania się opisu oraz ilości składników, dżem wyszedł rzadki. Zastanawiam się dlaczego?! Jakieś pomysły, rady?

    1. Wszystko zależy od wiśni jakich użyłaś. 🙂
      Ja przygotowywałam dżem z wiśni, które miały dużo miąższu, a mało soku, dlatego dżem wyszedł gęsty.
      Obecnie w sklepach są wiśnie szklanki. Jest to odmiana, która zawiera bardzo dużo soku.
      Następnym razem, jeśli wiśnie będą bardzo soczyste, polecam zasypać je cukrem, odstawić na 30 minut, a później odlać sok. Z tak przygotowanymi wiśniami, można zabrać się za robienie dżemu. Na pewno wyjdzie gęstszy! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *