Panna Cotta z sosem truskawkowym

Panna Cotta z sosem truskawkowym to bardzo szybki w wykonaniu, niezwykle smaczny i elegancki deser. Idealny, gdy dowiadujecie się o niespodziewanych gościach, którzy zamierzają wpaść za dwie godzinki.

Przepis na ten deser znalazłam w lokalnej gazecie, którą co tydzień rozdają przy mojej szkole. 😉

Składniki (na 4-5 pucharków):

  • szklanka mleka 3,2%
  • szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 40 g cukru
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • <spantruskawki
  • cukier puder

Żelatynę moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie (około pół szklanki).

Mleko, śmietankę i cukier zagotować w garnuszku. Do gorącego dodać żelatynę i wymieszać.
Rozlać do pucharków, kieliszków lub filiżanek i schłodzić przez około 2 godzinki (aż masa stężeje).

Truskawki zmiksować z cukrem pudrem i przetrzeć przez sito. Można dodać cytryny do smaku.

Smacznego! 😉

Truskawkowy zawrót głowy 2013 Desery z truskawkami

2 myśli nt. „Panna Cotta z sosem truskawkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *