Ciasto truskawkowe bez pieczenia

Ciasto truskawkowe bez pieczenia czekało na swoją publikację już jakiś czas, ale ze względu na zamieszanie w szkole i zbliżający się koniec roku nie mogłam znaleźć chwili, by dodać przepis na bloga. Mam nadzieję, że mi to wybaczycie.


Ciasto, które zrobiłam jest bardzo proste w wykonaniu, ale można jeszcze bardziej przyspieszyć jego produkcję używając gotowych blatów biszkoptowych zamiast robionych. Ja jednak zdecydowałam się zrobić swoje. 😉

Przepis na biszkopt był wykorzystywany w poprzednim poście i możecie go znaleźć TUTAJ.

Składniki na masę:

  • 2 serki homogenizowane truskawkowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 gęstej śmietany (18%)
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • słoik dżemu truskawkowego

Dodatkowo do dekoracji:

  • truskawki
  • szklanka śmietanki kremówki
  • cukier waniliowy lub cukier puder

Serki zmiksować z cukrem, śmietaną, skórką i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w ciepłej, przegotowanej wodzie (według instrukcji na opakowaniu) i po wystudzeniu połączyć z masą serową.

Przygotować tortownicę i umieścić w niej pierwszy blat. Posmarować go najpierw dżemem truskawkowym, a następnie masą serową. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki.

W tym czasie śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Posmarować nią ciasto i ozdobić truskawkami. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.Smacznego! 😉

* Blaty biszkoptowe można nasączyć, by były bardziej wilgotne, gdy tak jak ja używamy całego biszkoptu. Kiedy mamy cienkie blaty możemy tego nie robić. Ja użyłam do tego soku z cytryny i cukru.

Truskawkowy zawrót głowy 2013

Jedna myśl nt. „Ciasto truskawkowe bez pieczenia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *