Tort mocno czekoladowy

Tort mocno czekoladowy to wyzwanie nawet dla największych smakoszy czekolady. 😉 Przygotowany został  na urodziny mojego chłopaka, który uwielbia czekoladę i mógłby ją jeść kilogramami, ale nawet jemu zjedzenie jednego kawałka zajęło więcej niż 15 minut. Takie ciasto sprawdzi się jako tort na urodziny, ale także jako ciasto na Walentynki. Przepis pochodzi z książki „Barefoot contessa at home” – Ina Garten.

Składniki na biszkopt:

  • 1 i 3/4 szklanki mąski pszennej
  • 2 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 łużeczki sody oczyszczonej
  • 1 łużeczka proszku d pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy rozpuszczalnej

Do miski wlać maślankę, olej, jajka i ekstrakt z wanilii. Wymieszać mikserem tylko do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Krótko zmiksować. Następnie stopniowo dodawać gorącą kawę* cały czas miksując masę.

Gotową masę rozlać pomiędzy dwie tortownice wyłożone papierem i posmarowane masłem** o średnicy 23cm i piec przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C do tzw. suchego patyczka.

Składniki na krem:

  • 230 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka rumu lub wódki
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Czekoladę, kakao, kawę, wodę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pod koniec dodać rum.

W tym samym czasie żółtka zmiksować z połową cukru. Powoli wlać roztopioną czekoladę (może być ciepła) i krótko zmiksować.

W innym naczyniu ubić białka, pod koniec dodając resztę cukru. Białka powoli dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać łyżką.

W większym naczyniu ubić kremówkę na sztywno. Dodać do niej masę czekoladową i dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić do lodówki by lekko stężała.

Polewa czekoladowa

  • 140 g mlecznej czekolady
  • 110 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek)
  • 160 g śmietany kremówki

Kremówkę podgrzać w niedużym garnuszku do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i kawę. Mieszać do roztopienia na małym ogniu.

WYKONANIE:

Wystudzone ciasto przełożyć kremem i polać polewą. Opcjonalnie ozdobić*** i schłodzić w lodówce.


* Po dodaniu kawy ciasto stanie się bardzo rzadkie, ale nie przejmujcie się, bo właśnie takie ma być 😉
** Bardzo ważne jest by papier do pieczenia dodatkowo posmarować masłem, gdyż ciasto bardzo ciężko odchodzi po upieczeniu.
*** Ozdoba w tym wypadku nie jest konieczna. Sam tort w polewie jest wystarczająco słodki i rozpływa się w ustach. Po udekorowaniu tortu w sposób jaki ja to zrobiłam tort był jeszcze bardziej słodki i nie był już tak delikatny, bo KitKat’y i M&M’sy są niestety twarde.

Smacznego! 😉

Jedna myśl nt. „Tort mocno czekoladowy”

  1. To coś dla mnie i moich znajomych 😀
    Zrobiłam i jest przepyszny. Wszystkim smakowało.
    Czekam na kolejne przepisy
    Powodzenia w dalszym pieczeniu
    Gall Anonim 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *