Lemon curd

Będąc w UK zobaczyłam w sklepach słoiczki z owym kremem i jako wielka miłośniczka cytryn zapragnęłam go spróbować. Moja znajoma odciągnęła mnie jednak od tego zakupu i w domu poczęstowała mnie kremem cytrynowym własnej roboty. Zakochałam się! Przepis mam właśnie od niej. 🙂

Lemon curd to cytrynowy krem, który możecie użyć jako nadzienie do innych wypieków, a także jeść prosto ze słoiczka lub z kromką świeżego pieczywa. Ostrzegam, że jest uzależniający – zwłaszcza dla miłośników cytryn! 😉

Składniki:

  • 2 cytryny (duże lub średnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g masła

Do garnuszka wbijamy jajka, żółtka i wsypujemy cukier. Mieszamy (najlepiej trzepaczką do jajek) i gotujemy na małym ogniu CAŁY CZAS MIESZAJĄC. Po chwili dodajemy masło, sok i otartą skórkę z dwóch cytryn. Mieszamy do zagotowania i zgęstnienia kremu.

Krem przesiewamy przez sitko by nie było zbędnych grudek lub przypadkowych pestek cytryny. Startą skórkę, która zostanie na sitku można z powrotem dodać do kremu.
Całość przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki żeby jeszcze trochę zgęstniał.
Smacznego! 😉

 * Czytałam, że krem można przechowywać w lodówce przez około tydzień – dwa, ale gwarantuję, że zniknie szybciej! ;P

2 myśli nt. „Lemon curd”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *